En zo komt dit fantastische project tot een eind….

Een proces van circa 4 jaar heeft een eindresultaat opgeleverd waar wij ontzettend trots op zijn. Een project start met een bepaalde visie en een doel. Bij Gerlachus was het van belang om de geschiedenis en architectuur van het voormalige St. Gerlachus te omarmen en in eren te herstellen. Natuurlijk wel met een invulling die voldoet aan wensen en eisen van deze tijd en de doelgroep.
 
Met dit project moest ingespeeld worden op senioren, een doelgroep waarvoor geschikt woningaanbod veelal ontbreekt. Eigen regie en zelfstandigheid voor de toekomstige bewoners waren ons uitgangspunt. De aanwezigheid van een vangnet waar nodig of wenselijk was een ‘must’. Zo ontstond in nauwe samenwerking met zorgorganisatie Envida het woon-zorgconcept binnen Residentie Gerlachus.
Nu alle 140 woningen verhuurd zijn kunnen we zien hoe ons doel en visie zich in de praktijk uitwijzen. En daar zijn we trots op. Er is een grote diversiteit van mensen samengekomen; leeftijden tussen 50 en 100, vitaal of toch al zorgbehoevend, sociaal actief of wat meer op zichzelf, echte Maastrichtenaren maar ook mensen uit Zeeland, Den Haag, België of zelfs Spanje die weer terug zijn gekeerd naar Maastricht. Iedereen vanuit zijn eigen beweegredenen, maar veelal vanuit het idee om zich voor te bereiden op de toekomst, nu het nog mogelijk is zelf keuzes te maken over de oude dag.
 
Dat Residentie Gerlachus is geworden hoe we het voor ogen hadden is niet zonder horten en stoten gegaan. Al vroeg tijdens de bouw kregen we te maken met het Coronavirus. Een uitdaging die we niet eerder hadden gehad. Dit leverde vraagstukken en moeilijkheden op voor de bouw, de bouwlieden, levering van materialen maar ook voor de verhuur waarmee wij al tijdens de bouw zijn gestart.
Het inplannen van bezichtigingen (alleen op afspraak), het desinfecteren tussen de afspraken door en het overbrengen van belangrijke informatie van achter een mondkapje.
De afstandelijke houding die we met zijn allen hebben moeten aannemen is niet de manier waarop we idealiter mensen willen helpen tijdens het zetten van zo’n grote stap (want dat was een verhuizing voor velen).
 
Ondanks al deze restricties hebben wij geprobeerd de nieuwe huurders zo veel mogelijk op hun gemak te stellen; een welkomstas met producten van ondernemers uit de nabije omgeving, glühwein en een concert vanaf de galarijen van het gebouw met Kerst, oranje tompoezen met Koningsdag, en ga zo maar door…
 
Op 7 oktober hebben wij samen met alle partners, en bewoners Residentie Gerlachus officiële geopend. Hiermee werd het einde van de bouw gevierd en werd iedereen in de gelegenheid gesteld het eindresultaat te bewonderen.
Envida stelde haar huiskamer en logeerkamers open, Fysiotherapie Hamelers-Heijboer haar praktijkruimte en behandelkamers in de voormalige kapel en Brasserie de Gerlachkamer was geopend voor een lekker hapje en drankje.
 
Nu, juni 2022, kunnen wij u laten weten dat Residentie Gerlachus volledig verhuurd is en onze taak als PRM er daarmee definitief op zit. Aan de ene kant enthousiast dat we het project succesvol tot een eind hebben gebracht, aan de andere kant jammer dat dit project erop zit.
We wensen alle huidige en toekomstige bewoners van Residentie Gerlachus veel woongeluk toe en hopen dat voor vele mensen Gerlachus een thuis zal gaan zijn.
Groet, team PRM
Residentie Gerlachus in cijfers v3.png